Opvoeden en ADHD

Het opvoeden van een kind met ADHD kan een uitdaging zijn. Het is goed om te weten dat ADHD een neurobiologische afwijking is en geen gevolg van (slecht) ouderschap. Voel je er dus niet schuldig om. Elk kind is uniek, er is geen ‘one-size-fits-all’ benadering. Onderstaande tips kunnen helpen maar het blijft altijd maatwerk.

Tips voor de omgang bij een kind met ADHD

Het kan als ouder zo frustrerend zijn om te zien dat je kind vastloopt. Het liefst zou je alles doen om je kind te ondersteunen. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Hieronder lees je een aantal tips die jou hierbij kunnen helpen.

 

  • Om kinderen te begeleiden met ADHD is het belangrijk om als ouder te begrijpen wat ADHD is. Lees jezelf in, zodat je je makkelijker kunt inleven in de belevingswereld van jouw kind. Klik hier voor meer informatie over ADHD.
  • ADHD zorgt zowel voor onderprikkeling als voor overprikkeling. Om onderprikkeling te voorkomen is het handig om te zorgen voor een aantal opties na een activiteit. Bespreek bijvoorbeeld wat je kind zou willen doen na het maken van het huiswerk. Kader dit wel in, anders komen er te veel mogelijkheden. Twee opties zijn voldoende.
  • Om overprikkeling te voorkomen zijn grenzen nodig. Kinderen zoeken deze grenzen regelmatig op om te ervaren of deze grens niet veranderd is. Wees hierin consequent. Je zal weerstand ervaren van je kind, maar door vast te houden aan de gemaakte afspraken zal je kind uiteindelijk meer rust vinden.
  • Een andere manier om overprikkeling te voorkomen is het opruimen van de omgeving. Zorg dat alles een vaste plek heeft, zodat je kind weet waar alles te vinden is. Het helpt om niet te veel speelgoed tegelijk beschikbaar te maken. Heb je een spelletjeskast? Zet daar 3 spellen in en wissel deze na verloop van tijd om. Let op: het omwisselen doe je samen, zodat je kind weet dat er iets is veranderd.
  • Zorg voor structuur en duidelijkheid. Je kind heeft het nodig om te weten wat het kan verwachten in een situatie. Situaties die voorspelbaar zijn voor een kind, veroorzaken minder spanning. Spreek nieuwe situaties van tevoren door met jouw kind. Een planbord kan hierbij een handige ondersteuning zijn, ook voor jou als ouder. Dit werkt alleen wanneer het planbord niet helemaal vol staat. Houd het overzichtelijk.
  • Communicatie is van groot belang. Houd je zinnen kort en duidelijk en blijf bij het onderwerp. In communicatie zijn wij gewend om veel bijzinnen te gebruiken, zodat zaken vriendelijker overkomen. Bijzinnen (niet direct relevant voor het onderwerp) geven ruis. Dat betekent dat je kind hierdoor afgeleid kan raken.
  • Betrek je kind bij activiteiten. Het is al moeilijk genoeg om in een drukke omgeving te zijn voor jou kind. Wat enorm helpt is om jou kind te betrekken door het een (gekozen) taak te geven. Je zou bijvoorbeeld kunnen vragen of jouw kind foto's zou willen maken tijdens een feestelijke gelegenheid. Door dit te doen zal je kind zich meer richten op de taak, dan reageren op de prikkels. 
  • Positiviteit en begrip is het belangrijkste punt op deze lijst. Kinderen met ADHD worden (te) vaak geconfronteerd met negatieve uitspraken van anderen. Zij krijgen van jongs af aan al mee dat hun gedrag niet in alle situaties gewenst is. Dat doet iets met je kind. Zorg dat jij als ouder positief praat tegen je kind en laat zien dat je het begrijpt.
  • Help je kind bij het opbreken van grote taken. Voor je kind is het belangrijk om te leren herkennen wanneer een taak te groot voelt om eraan te beginnen. Leer je kind hoe zo'n taak opgebroken kan worden in kleinere stappen. Dat is een handige vaardigheid voor nu en in de toekomst.
  • Er zijn veel trucs voor kinderen die moeite hebben met stilzitten. Vaak werkt het positief om een kind iets in de handen te geven. Er wordt ook weleens gebruik gemaakt van wiebelkussens etc. Toch adviseer ik om vooral een goede balans te blijven gebruiken. Je kind heeft energie en moet dat regelmatig kwijt. Wordt het wiebelen erger? Tijd om te pauzeren. Op momenten dat dit echt geen mogelijkheid is, dan kun je kijken naar handige vervangers.
  • Geef het goede voorbeeld als ouder. Stop met multitasking en doe één ding tegelijk. Plan je weken niet te vol en zorg voor voldoende tijd voor ontlading. Houd ook je eigen weken gestructureerd en blijf mild voor jezelf. Hier leert je kind uiteindelijk het meeste van.
  • Zet neurofeedback in. Dit is een techniek die de hersengolven traint om de aandacht en concentratie te verbeteren. Neurofeedback biedt hulp bij ADHD en ADD zonder medicatie, een aanpak voor het verbeteren van de focus en concentratie. Meester Andreas biedt deze training aan, de oplossing om blijvend en effectief de symptomen te verminderen of helemaal weg te nemen. Klik hier voor meer informatie over neurofeedback en ADHD.
Meer informatie over hulp bij ADHD
Meer weten over Neurofeedback?

Neem contact op of vraag een vrijblijvend gesprek aan

06 40 42 29 17