Veel kinderen kijken uit naar de zomervakantie. Zes weken lang minder verplichtingen en meer tijd voor leuke dingen. Ik merk het ook aan mijn zoontje, hij vraagt mij elke avond hoe lang het nog duurt voordat de vakantie begint. Hij is moe. Het weer is wisselvallig, de structuur op school wordt steeds minder en het afscheid nemen van zijn klasgenootjes weegt ook mee. 

Bij ouders hoor ik wisselende signalen. Van de ene kant is het heerlijk dat je in de ochtend niet van alles moet regelen. Het blijft toch een uitdaging om de kinderen elke dag weer op tijd op school te krijgen met de hectische ochtendritmes die het met zich mee kan brengen. Daarbij geeft het vrijheid, doordat je veel tijd hebt samen en je je dag niet hoeft op te breken.

Toch zit er voor veel ouders ook een uitdagend aspect in. Niet iedereen krijgt van z’n werk namelijk zes weken zomervakantie. Daardoor moet er vaak oppas geregeld worden voor de overige weken of moet er iets bedacht worden, waardoor de kinderen niet alleen zijn.
Voor de ouders die thuis werken zit de uitdaging in het vermaken van de kinderen. Vooral wanneer je thuis aan het werk bent of dingen gedaan wil krijgen in huis, is het niet makkelijk als je kind de hele dag vrij is en graag zoveel mogelijk samen wil doen. Hieronder een paar tips hoe je hier op een handige manier mee om kunt gaan.

Tips

Praat open en eerlijk met elkaar over de vakantieperiode
Het is belangrijk om met de kinderen te communiceren over de vakantie. Wat zijn de verwachtingen van de kinderen? Wat is haalbaar voor jou als ouder? Wat is voor het hele gezin belangrijk? Op deze manier voorkom je teleurstellingen en kun je makkelijker tegemoetkomen aan je eigen wensen en de wensen van de kinderen.

Maak een plan
Bedenk wanneer je werkt en wanneer je tijd vrijmaakt voor de kinderen. Doe dit zo concreet mogelijk en maak dit inzichtelijk voor het hele gezin. Maak samen met de kinderen een lijst van leuke activiteiten om te doen op de momenten dat je vrij bent en een lijst met activiteiten die de kinderen kunnen doen wanneer jij geen tijd hebt. Het kan extra leuk zijn als er alvast een uitje/leuke activiteit gepland wordt, zodat jouw kinderen iets hebben om naar uit te kijken.

Flexibiliteit
Wees niet te streng voor jezelf en probeer te accepteren dat dingen in de vakantieperiode anders kunnen verlopen dan tijdens een reguliere werkweek. Probeer kalm te blijven en te zoeken naar oplossingen, wanneer de spanning niet verder oploopt.  Op deze manier blijf je flexibel en kun je het beste omgaan met veranderingen.

Ontspanning
Houd in gedachten dat je ook best even rust mag nemen in deze zomerperiode. Het is warmer dan dat je gewend bent en doordat de kinderen zijn vrij, kun je niet optimaal presteren. En dat is oké. Leg je erbij neer en pak dat momentje samen. Dan maar eens een extra kopje koffie in de tuin, zodat je kunt zien hoe jouw kind speelt. Je hoeft ook niet elke dag wat te ondernemen met de kinderen. Een dagje niks doen en rust is niet alleen voor jou van belang, maar voor jouw hele gezin.  

Zorg voor jezelf
Voor de kinderen is er niets fijner dan een blije papa en mama. Het is dus ook helemaal oké om een momentje voor jezelf te pakken. Schroom niet en vraag jouw omgeving om hulp, zodat ook jij even bij kunt tanken. 

Klik hier voor coaching
Meer weten over ons aanbod?

Neem contact op of vraag een vrijblijvend gesprek aan

06 40 42 29 17