Heb jij een kind op het voortgezet onderwijs en zou je graag willen helpen bij het maken van een goede start? Lees dan de tips hieronder.

Tip 1: Ritme

Het nieuwe schooljaar kan best even wennen zijn voor onze pubers. Ze moeten weer vroeg uit bed en de hele dag ‘aan staan.’ Het kan veel verschil maken als je als ouder de helpt bij het creëren van duidelijke structuren. Denk daarbij aan een vaste tijd om te eten, huiswerk te maken en naar bed te gaan. Het hoeft niet elke dag helemaal vast te staan, maar het helpt als kinderen weten waar zij aan toe zijn.

Tip 2: Ondersteuning

Ik weet het, ze zijn al groot. Toch zullen ook jouw grote pubers baat hebben bij een stukje ondersteuning. Stem dit goed af op jouw kind. Sommige kinderen vinden het fijn om samen een planning te maken, anderen kunnen hulp gebruiken bij basisbehoeften zoals het maken (en meenemen!) van een gezonde lunch. Let goed op de uitdagingen van jouw kind en kijk waarbij je hen kunt ondersteunen, zonder gelijk alles over te nemen.

Tip 3: Beschikbaarheid

Zorg dat je als ouder beschikbaar bent voor jouw kind. Dat hoeft niet de hele dag te zijn, maar zorg dat elke dag minimaal 1 moment heeft waarbij jij je volledige aandacht en tijd hebt voor jouw kind. Dus leg je telefoon in de hoek en maak contact.

Tip 4: Huiswerk

Huiswerk kan snel oplopen, waardoor kinderen zich ontmoedigd kunnen voelen. Help jouw kind met het aanleren van tactische gewoonten rondom het maken en leren van huiswerk. Dat begint bij elke schooldag tijd reserveren voor schoolwerk. Liever een paar keer niet zo lang achter elkaar dan blokken van 3 uur bijvoorbeeld. Kijk met jouw kind vooruit in de schoolplanning. Wat is er belangrijk voor deze week, wat komt er in de week erna en hoeveel tijd heb je daarvoor nodig?

Tip 5: Zelfstandigheid

Ik weet hoe verleidelijk het kan zijn om een probleem uit handen te nemen. Toch moeten kinderen leren hoe zij om kunnen gaan met uitdagingen en met tegenslagen. Ouders die hun kind hierbij kunnen helpen, zonder het werk over te nemen, helpen kun kind bij een belangrijk stukje zelfontwikkeling.

06 40 42 29 17