HSP in de klas

School kan een uitdaging zijn, zeker voor kinderen met HSP. Voorbeelden van de extra uitdagingen zijn: vermoeidheid en stress door overprikkeling en overweldigende emoties. Met de juiste ondersteuning kan een leerling gewoon op school functioneren, ook zonder medicatie.

Hoogsensitiviteit (HSP), of hooggevoeligheid

HSP staat voor 'Highly Sensitive Person', in het Nederlands letterlijk vertaald als hoog sensitief persoon. Het is een persoonlijkheidskenmerk dat zich kenmerkt door verhoogde gevoeligheid voor prikkels, het is dus geen ziekte of stoornis.

 

HSP in een notendop

HSP wordt in de medische wereld nog niet altijd erkend, dit maakt het soms een lastig onderwerp. Dit terwijl HSP al sinds de 19e eeuw wetenschappelijk aangetoond is. Kinderen met HSP hebben geen filter, ze hebben een sterk empatisch vermogen, voelen emoties snel aan en ervaren prikkels (te) intens. De diepgaande verwerking van informatie en prikkels zijn meetbaar in het brein. 

 

Mijn kind heeft HSP, hoe nu verder? 

Kinderen met HSP geven vaak aan niet begrepen te worden. Uit onderzoek is gebleken dat het (h)erkennen van en begrip hebben voor HSP een groot verschil maakt in de ontwikkeling van een kind met HSP. Daarbij is accepteren van de HSP ook belangrijk. Daarbij adviseren wij neurofeedback. Neurofeedback is een alternatief voor medicatie en gesprekstherapie. Het is een techniek die de hersengolven traint om de prikkelverwerking te verbeteren. Hierdoor verminderen de symptomen van HSP.

Meer informatie over neurofeedback
Meer weten over Neurofeedback?

Neem contact op of vraag een vrijblijvend gesprek aan

06 40 42 29 17